Geheugen en Hersenmist

Geheugen speelt een sleutelrol in het menselijk leven. Langetermijngeheugen is nodig om noodzakelijke details op te halen voor leren, werken en socialiseren in het normale leven. Langetermijngeheugen is het vermogen om informatie voor een lange tijd en oneindig op te slaan en wordt over het algemeen ingedeeld in expliciete en impliciete herinneringen. Impliciet geheugen verwijst naar onbewuste herinnering, en expliciet geheugen is gedefinieerd als informatie die bewust kan worden opgeroepen en wordt onderverdeeld in episodisch en semantisch geheugen, de bekende soorten langetermijngeheugen. Episodisch geheugen verwijst naar de herinnering aan persoonlijk ervaren gebeurtenissen, en semantisch geheugen verwijst naar de opslagplaats van algemene kennis zoals woordbetekenis.
Geheugenproblemen zijn zeer belemmerend, en in extremere gevallen zelfs invaliderend, om zelfstandig te kunnen leven.

Een QEEG meting kan helpen vaststellen of een geheugenprobleem te wijten is aan een fysiologische disfunctie of gewoon normale veroudering.

Veel geheugenproblemen worden veroorzaakt door onderliggende slaapproblemen, aandachtsstoornissen, eerdere hersenschuddingen of angst.

Andere geheugenproblemen zijn te wijten aan elektrische disregulatie in hersennetwerken die betrokken zijn bij het coderen en oproepen van herinneringen (consolidatie).

Als het probleem fysiologisch van aard is, kan neurofeedback helpen de disfunctie te corrigeren en het geheugen te verbeteren.

Na het ondergaan van EEG-Neurofeedback werden aanzienlijke verbeteringen waargenomen in zowel het episodische als het semantische geheugen. Dit onderzoek, dat niet alleen verbeteringen in langetermijngeheugen aantoonde, maar ook veranderingen in hersenfysiologie vastlegde na neurofeedback, is gepubliceerd in Nature Scientific Reports (Tseng et al., 2021).

Referentie
Tseng, YH., Tamura, K. & Okamoto, T. Neurofeedback training improves episodic and semantic long-term memory performance. Sci Rep 11, 17274 (2021). https://doi.org/10.1038/s41598-021-96726-5

Maak nu een afspraak, om meer inzicht te krijgen over de oorzaak van geheugenproblemen of hersenmist.

Maak een afspraak voor een intake

Wij zijn 6 dagen per week open.

StudioBrein.
Langebuurt 17
1911 AS
Uitgeest

Adres

Bezoekadres:
Langebuurt 17
1911 AS
Uitgeest

Tel: 0681901059

Algemene voorwaarden

Wat kost het?

Er zijn ongeveer 15 trainingsessies nodig om lange termijn effecten te behalen. Tussentijds zal geëvalueerd worden en stemmen wij het trainingstraject gezamelijk af.

Kennismakingsgesprek: Gratis
Intake met QEEG-meting voor Neurofeedback: € 200
Neurofeedback training: € 175