Hoofdpijn en Migraine

Chronische hoofdpijn en migraine zijn veelvoorkomende symptomen van onderliggende elektrische disfunctie in de hersenen.

Wanneer er elektrische disfunctie aanwezig is, kan emotionele, biologische of hormonale stress de neuronale netwerken overbelasten.

Wanneer neuronen overbelast raken, kunnen ze een cascade van interacties met bloedvaten veroorzaken die bijdragen aan migraine.

EEG-geleide neurofeedback kan helpen om de elektrische disfunctie te normaliseren, wat aanzienlijk kan bijdragen aan het verminderen van chronische hoofdpijn en migraine.

Chronische pijn, waaronder migraine, kan een brede impact hebben op de levenskwaliteit. Storingen in neurofysiologie veroorzaakt hoofdpijn en migraine. Migraine en clusterhoofdpijn gaat vaak gepaard met bijkomende aandoeningen die in verband worden gebracht met pijn, zoals angst, depressie en slaapstoornissen.

Mensen met migraine en chronische pijn hebben vaak langdurige medicatie nodig, in veel gevallen met ongewenste bijwerkingen. Het is gebleken dat neurofeedbacktraining effectief is in het verminderen van de intensiteit en frequentie van hoofdpijn en migraine. Training met neurofeedback kan langdurige verlichting bieden voor mensen die lijden aan migraine, waarbij blijvende verlichting het belangrijkste doel is.

Walker (2011) onderzocht de effecten van neurofeedbacktherapie versus medicatie bij 71 patiënten met terugkerende migraineaanvallen. De QEEG meting bij de migraine patienten toonde een overschot aan hoogfrequente bèta-activiteit (21-30 Hz).  Na afronding van het neurofeedback traject, meldde de meerderheid (54%) volledige afschaffing van hun migraines, 39% ervoer een significante vermindering van de frequentie van migraine met meer dan 50%, en 4% ondervond een afname van de frequentie met minder dan 50%. Slechts één patiënt meldde geen vermindering van de hoofdpijnfrequentie. De controlegroep van deelnemers die ervoor kozen om door te gaan met medicamenteuze therapie in plaats van neurofeedback, ervoer geen verandering in de frequentie van hoofdpijn (68%), een vermindering van minder dan 50% (20%), of een vermindering van meer dan 50% (8%).

Over het algemeen toont de studie aan dat neurofeedback aanzienlijk effectief is in het afschaffen of aanzienlijk verminderen van de frequentie van hoofdpijn bij patiënten met terugkerende migraine.

Referentie:
Walker, J. E. (2011). QEEG-Guided Neurofeedback for Recurrent Migraine Headaches. Clinical EEG and Neuroscience, 42(1), 59-61. doi:10.1177/155005941104200112

Maak een afspraak voor een intake

Wij zijn 6 dagen per week open.

StudioBrein.
Langebuurt 17
1911 AS
Uitgeest

Adres

Bezoekadres:
Langebuurt 17
1911 AS
Uitgeest

Tel: 0681901059

Algemene voorwaarden

Wat kost het?

Er zijn ongeveer 15 trainingsessies nodig om lange termijn effecten te behalen. Tussentijds zal geëvalueerd worden en stemmen wij het trainingstraject gezamelijk af.

Kennismakingsgesprek: Gratis
Intake met QEEG-meting voor Neurofeedback: € 200
Neurofeedback training: € 175